Със заповед на министъра на културата от 17 юни 2021 г. е уволнен дисциплинарно изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ Жана Караиванова, съобщиха от министерството на културата.

Причините са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г., посочват от министерството.

Потърсена за коментар от БНТ, Жана Караиванова заяви:

„Нямам обяснение за решението на министъра на културата. Винаги съм работила за приемането на правилник за прилагането на Закона за филмовата индустрия, а това, че към момента няма такъв, се дължи не на работата на Националния филмов център, а на Министерството на културата“.

Тя разказа, че днес е била повикана на разговор в сградата на министерството, където като аргументи за решението за посочени административни неизправности.

Жана Караиванова заяви, че си тръгва от директорския пост в Националния филмов център с удовлетворението, че е оставила приет Закон за филмовата индустрия, който гарантира 25 млн. лв. за българското кино и финансови стимули за инвеститорите в сектора.

По думите ѝ това нарежда България на първо място по финансиране на филмовата индустрия в Югоизточна Европа.

Снимка: БГНЕС/Архив

Прочетено 1 пъти
Сподели
  •