Търговските представители на България зад граница да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти. Сред тях са брашно, олио, ориз, боб, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца, месо и др., съобщават от Министерство на икономиката. Това е разпоредил министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Информацията ще бъде актуализирана всяка седмица. Целта е това да подпомогне процеса по анализиране на формирането на цената на продукта от производителя до крайния потребител.

Търговските ни представители ще следят ежеседмично цените в големите хранителни вериги в седем европейски държави – Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни.

Данните ще се обработват и съпоставят с цените в търговските обекти в България, като цялата информация ще бъде публична.

По този начин, във всеки момент, гражданите на България ще имат официална информация за актуалните цени в страната ни, съпоставени с някои от водещите европейски държави, посочват от икономическото министерство.

Причина за новата мярка е все по-големият брой сигнали, че едни и същи продукти се продават на завишени цени в българската търговска мрежа.

Целта е от една страна потребителите да имат пълна информация, а от друга – да се ограничат нелоялни практики и начисляване на свръхпечалби от страна на търговците, съобщава БНТ.

Прочетено 5 пъти
Сподели
  •