Български безхаберник се качи в претъпкан автобус и пътува с хората от Франция чак до Калотина

Колко ли трябва да си безхаберен и тежък егоист, за да се качиш в автобус, пълен с пътници, знаейки, че си заразен с COVID-19?!.  И да пропътуваш така от Франция до България.

Българин го направи. Стоя си кротко в рейса през всичките граници, стиснал листче с позитивен ковид-тест, но на френски

Необяснимо е как думата „позитивен“ не е разбрана от властите на всички държави, през които са минали, при положение, че и на френски тя звучи достатъчно международно – „Рositif“.

„Прочетоха го“ чак на Калотина. Преди това са минали Франция, Германия, Австрия, Унгария, Сърбия. Но и у нас отново властите са били склонни заразеният да се качи в рейса, за да стигнел до София. Съвсем оправдан е бунтът на останалите пътници, разбирайки за заразения си спътник. Нещо повече, случили са му се много благородни българи в автобуса. Те дори му събрали  пари, за да има с какво да се прибере от границата до София. Сигурно е взел друг автобус или такси?! Може да се е метнал и на влака…

Сега всички в злополучния рейс ще са 10 дни в карантина, а „милият човечец“ само с 4 дни повече от тях.

Сигурно безхаберникът ще се опита да се направи на луд, че самият той не е знаел, че е заразен. „Merci beaucoup..!“, както казват тези край Сена, които са му направили теста.

Че е луд, луд е, но не защото не е разбрал, а тъй като заради собственото си удобство съзнателно е поставил десетки хора в риск. Такова поведение не бива да се крие зад анонимност. Не е нарушение на личните данни, ако този смелчага бъде назован и то не с инициали.  Задължително е да бъде здраво глобен, а и съден за наглостта си. За да е това спирачка за други безхаберници.

От 300 лв. до 1000 лв. е глобата за неносене на маска на закрито. До 1000 лв. за нарушаване на карантина. Санкция в размер на 5000 лв. се налага на „лице, болно от заразна болест както и заразоносител, който откаже или не изпълнява задължителната изолация“. До 5000 лв. се полагат за контактно лице на болен от заразна болест, който не изпълнява задължителната карантина.

Всички тези санкции бяха записани в Закона за здравето във връзка с пандемията. За съзнателно нарушение на тези правила накуп обаче санкция май няма. Вярно, че няма как законодателят да предвиди, че някой може да е толкова темерут, че да погази наведнъж всички забрани. Но животът ни опровергава.

Затова сега хитрият Ганьо трябва да бъде показан, съобщен със собствено, бащино и фамилно име, заклеймен и осъден. Като оздравее. Защото от Ковид той вероятно ще се оправи, но сачмата в главата му е до живот!

А се задават и други автобуси…

Прочетено 145 пъти
Сподели
  •