Мрежата буквално закипя след телевизионното интервю на Стойчо Кацаров. На здравния министър Стойчо Кацаров в разгара на четвъртата вълна.

Не са никак ласкави мненията за свършеното или по-точно за несвършеното от човека, чийто пост изисква борба с разпространението на COVID-19 и запазване на човешки животи.

Ранният час на излъчване на интервюто по Нова телевизия не попречи на бурните реакции на потребителите. Още с първите думи на служебния здравен министър заваляха въпроси като: „Това ли нещо се грижи да сме здрави“, „98 починали за ден, а той е спокоен“, „Има ли нещо, за което този министър отговаря?!“ и т. н.

Впрочем реакцията на социалните мрежи днес силно наподобява бурните мнения, последвали интервюто на кандидата за вицепремиер Петър Илиев. Паралелите са не само в това, че  обвиненият за плагиатство и обвиненият в антиваксърство бяха в един и същ ефир. Приличаха си и реакциите на водещите (чест им прави, че не спестиха неудобните въпроси), а и въпреки опитите си не успяха да скрият недоумението си от невероятното спокойствие на събеседниците си. Тогава и сега.

Еднакви бяха също завидното самочувствие на интервюираните и най-вече увереността, че за ситуацията е виновен някой друг, или други.

Дотук с паралелите – огромната разлика е, че Илиев не стана вицепремиер и да е преписал дисертацията си – щетите от това са морални и за щастие повече лични. Ръководството на пандемията точно от служебния Кацаров обаче далеч не е с толкова ограничен ефект, за жалост. Какво се чете в посланията на министъра на здравеопазването към българите:

„ Ще си платите с живота, че не се ваксинирате“, „Щом смятате, че не трябва да се спазват мерки – ние няма да ги налагаме или ще ги налагаме на сектори, които няма да реват силно“, „Министерството не може да отговаря за лавинообразното заразяване на деца и учители в училищата. Имат си директори!“. И още Кацаров каза на личните лекари да се оправят сами, нямало „той да им подрежда пациентите пред кабинетите, я“.

Всъщност  Стойчо Кацаров демонстрира брилянтно пълната липса на държавата в криза. Проблемът на давещите се е оставен не само на самите давещи се, но суицидното им поведение дори се аплодира от администрацията вероятно с единствената цел да се добута до изборите. Здравното министерство следи ситуацията, каза началникът му. Абсолютно е прав – явно внимателно следи и по никакъв начин не иска да отблъсне от урните невярващите във вируса. Нищо, че голяма част от тях пълнят болниците и може да не им е до избори тогава не за друго, а просто заради нуждата им от кислород.

Пука ли ви дали Румен или Анастас ще е президент, ако загубите близък?

Изобщо не ни интересува, че сме на нивото на Албания в битката с COVID-19.

Служебното правителство трябва да организира и проведе ваксинация и сред тези, за които ваксината щяла да увреди „третото око“ (имаше такива обяснения наскоро от ефира). Това е ролята на държавата при положение, че друго лекарство в света няма.

Европа го показа, Франция го показа, а там антиваксърските настроения са по-силни и от тук.

Щом Стойчо така вижда нещата в България, да го направим без Стойчо и стойчовци. За да има кой да гласува за Румен, Анастас, Лозан или Валери.

А тези с „третото око“ и за Луна. Това е демокрацията!

 

 

 

Прочетено 121 пъти
Сподели
  •