Големият Стефан Цанев подкрепя номинацията на проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент, заяви той пред БНР в Деня на българската поезия.

„Двете фигури – проф. Герджиков и Румен Радев, са силни и има възможност между тях да се случи сблъсък на идеи, а не на партийни пристрастия. Те са коренно различни по манталитет, по идеи и по средства на действия мъже“.

Стефан Цанев смята, че партиите у нас са в разгромено състояние и „може да се очаква силна личност да овладее нещата в своя полза, а това вече е авторитаризъм, след което следва диктатура“:

„Ние сме близо да прага на такава история… Хубаво е да се появи нов играч на политическата сцена, затова хората се подлъгват лесно и не изчакват да чуят за какво пледират тези лидери. Иначе всеки говори, че е почтен. Това ме хвърля обаче в обратното съмнение. Човек трябва да внимава с думите… Ако иска да спечели дадена кауза, човек трябва да води положителна кампания, а не против противника си да говори“.

По думите на писателя езиковото образование в България и начинът на говорене са на ниско равнище. „Не умеем да боравим с езика“. 

„Докато не се прекрати омразата и не се стигне до поне елементарна толерантност в нашето общество, това настръхване на всеки срещу всеки… Когато един народ се разделя, той загива“.

Прочетено 24 пъти
Сподели
  •