Какво е сплитборд и защо така увлича към планината? Финансистът Владимир Каролев е един от хилядите фенове на този тип каране и съпреживяване. Тежкият инцидент с него в Пирин е поводът да попитаме експертите за спецификата на този тип емоция в планината и какво го отличава от ските и от сноуборда.

Сплитбордингът – това е бeккънтри в най-чистия му вид. Дава възможност да проучваш и откриваш нови места за каране, дори там, където няма лифтове. Да тръгнеш по линия, която си гледал с години. Да оставиш следите си там, където никой досега не се е спускал.

Гениалността на сплитборда е в това, че е обикновен сноуборд, разделящ се на две части, които стават на ски. Това позволява изкачването с колани нагоре, без да се затъва в дълбок сняг. Използват се същите следи, които използват скиорите, и не е необходимо да се носи дъската на гръб, което спестява усилия и време. Веднъж стигнал до върха, достатъчно е да съединиш двете части и вече си готов да се спуснеш надолу.

Сплитбордингът не е просто пързаляне – феновете му го описват като пътешествие, изпълнено със случки и емоции. Днес вече няма съмнение, че развитието на това направление в зимните спортове е световен фактор, а не мимолетно модно явление. На практика всички големи компании-производители на сноуборд екипировка добавиха в своите серии и сплитбордове. Все по-често сплитове се появяват и в снимките на филми. Тази идея прокарват големи имена в сноуборда като Jeremy Jones, Xavier de Le Rue, Luca Pandolfi, Skylar Holgate.

За да карате сплитборд не е нужно да имате някакви специални навици, казват специалистите. Разликите от стандартните сноуборд дъски са минимални и силно зависят от автоматите и използваните обувки. Изразяват се в повишаване на торсионната гъвкавост и увеличаване на общата тежест поради допълнителните клипсове, пластини и платформи, които държат събрана цялата конструкция. Но главното е, че вече не е нужно да носите на гръб борда си и ако екипировката е подбрана правилно, и натрупате малко опит в използването й, вече няма да бъде проблем да тръгнете в компанията на приятели скиори. Спитбордингът обаче, както се видя, е и опасно занимание. Изисква се сериозна екипировка и отговорност с преценка на ситуацията.

Никога не тръгвайте сам, категорични са експертите.

 

Изображения: Сплитшоп

 

Прочетено 344 пъти
Сподели
  •