Световната здравна организация (СЗО) е „много притеснена“ от разпространението на Covid-19 в Европа. Пред BBC регионалният директор за Европа д-р Ханс Клуге предупреди, че около 500 000 смъртни случая могат да бъдат регистрирани до март, ако не бъдат предприети спешни действия.

Д-р Клуге каза, че въвеждането на мерки като носенето на маски може незабавно да даде резултат.

Предупреждението идва в момент, в който континентът се бори с с нова вълна от инфекции. Няколко държави съобщиха в последните дни за рекордно високи нива на заразяване и за въвеждане на сериозни ограничителни мерки, включително локдаун.

Д-р Клуге отбеляза, че зад разпространението на коронавириуса стоят фактори като настъпващия зимен сезон, недостатъчното покритие с ваксини и регионалното доминиране на по-лесно преносимия вариант Delta. Той призова за засилена ваксинация и прилагане на основни мерки за обществено здраве и използване на новите медицински методи за лечение, за да се помогне на борбата срещу разпространението на вируса.

„Covid-19 отново стана причина номер едно за смъртността в нашия регион“, каза той пред BBC, добавяйки, че „знаем какво трябва да се направи“, за да се преборим с болестта.

Д-р Клуге изтъкна, че задължителната ваксинация трябва да се разглеждат като „крайна мярка“, но че би било „много навременно“ да се проведе „правен и социален дебат“ по въпроса.

„Преди това има и други средства като здравния пропуск, каза той. според д-р Клуге, въвеждането му „не е ограничаване на свободата, по-скоро е инструмент за запазване на нашата индивидуална свобода“.