Вече повече от година шведски близнаци са разделени заради Ковид. Единият живее в Швеция, другият – в Норвегия. Въпреки забраната за пътуване, двамата са намерили начин да се срещат всяка събота, съобщи в репортаж БНТ.

Столове за къмпинг, хладилни чанти с напитки и малко сандвичи вътре, термоси, норвежки и шведски флагчета и много добро настроение. Всяка седмица тази сцена се повтаря на мост, който свързва Норвегия и Швеция. Там е мястото за среща на близнаците Ола и Понтус Берглунд.

„Не ни е позволено да пресичаме границата. Трябва да съм на един метър от границата, а брат ми – на един метър от неговата страна. Всъщност ни делят два метра“, разказва Ола.

Границата е маркирана с обикновена бяла линия и надписи на двете държави. Близнаците живеят на половин час път с кола един от друг, но заради пандемията ходенето на гости станало невъзможно.

„Много е странно, но става въпрос за необходимост, за належаща потребност. Свикнали сме да се виждаме всяка седмица и искахме да продължим да го правим. Пандемията не ни спря и за нас това е победа“, смята Понтус.

Именно така, на стария мост, двамата отпразнували 72-ия, а после и 73-ия си рожден ден, който е на 20 април.

„Всяка среща е малък празник за нас. Живея сам и да виждам Ола е много важно за мен. Иначе щях да се депресирам. Ние сме еднояйчни близнаци и затова е много тежко да ни разделят“, коментира Понтус.

Вече повече от година, в слънце или в дъжд, братята близнаци не пропускат редовната си среща на моста между Швеция и Норвегия.

 

Стопкадър БНТ

Прочетено 105 пъти
Сподели
  •