„1,2% са в момента ваксинираните в България“, съобщи пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

От първа до трета фаза имаше преливане. В работни дни има около 5000 ваксинирани, което никак не е малко. Ръководителят на Националния ваксинационен щаб акцентира, че „вече фазите се смесват и през съботните и неделните дни ще бъдат ваксинирани желаещи от други фази, защото в почивните дни не се явяват хората, заявили желание и могат да бъдат заменени“.

Той подчерта, че до края на февруари ще се получат над 100 хиляди дози ваксини, което значи, че вече няма да има проблем с ваксините като ограничаване на броя на имунизираните.

„Личните лекари са основни фигури по отношение на ваксинирането на техните пациенти. Ваксини са осигурени. Личният лекар прави списъци, организира реда и заявява ваксините, които РЗИ трябва да му предостави. Обсъждаме тази възможност“, обясни проф. Гигов.

По думите му общопрактикуващите лекари в четвъртък ще получат по-голяма информация по кратката характеристика на ваксините, разработена от експертните съвети към министъра на здравеопазването.

 

Прочетено 128 пъти
Сподели
  •