Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса.

Пикът й ще бъде малко след като тръгнат учениците, между 10 и 20 октомври. На този етап не е необходимо поставянето на трета доза, и ваксината е единственият вариант, чрез който може да убием вируса, както се случи с Хепатит В.

Това каза в интервю за БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова. По думите ѝ днес се намираме в две пандемии – СПИН и COVID-19 и нещата не са приключили нито по отношение на едната, нито по другата.

Проф. Аргирова обяснява, че наблюдава разтегнато във времето навлизането в четвъртата вълна и това е установила още на 1-ви август, когато случаите с новозаразени са започнали да се повишават.

„Още тогава се забеляза едно леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предишните дни и седмици, в които такива липсваха или бяха единични“, пояснява тя и споделя, че всички проби, които е подала за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са установили наличието на индийския вид на вируса.

„Очевидно тази вълна се асоциира с индийския вариант, така както се случва и в останалите страни. Ние вървим с около месец, месец и половина, след тези които първи докладваха за наличието му“, заявява тя и подчертава, че пикът на вълната ще бъде малко, след като учениците тръгнат на училище, най-вероятно между 10 и 20 октомври.

Проф. Аргирова казва, че тази вълна ще е по-различна от досегашните.

„По-различна е по няколко причини. Първата е, че все пак имаме едно 20% хора, които са ваксинирани. Това е един фон. Известно е, че одобрените ваксини индуцират неутрализиращи антитела и срещу индийския вариант. Поради това очакваме ваксинираните, които могат да се заразят, че или няма да се разболеят, или това ще бъде много леко, и ще прилича на грип. При този вариант отсъства липсата на обоняние на вкус или намаляването му, което беше характерно за началото на пандемията“, посочва вирусологът, но пояснява, че тези симптоми не са изчезнали напълно.

Тя посочва, че признаците, с които започва заболяването са гърлобол, хрема, тук-там висока температура.

„Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни явления, които бяха на първо място при предишните варианти. Има ги, но те се значително по-малко. Отделно от това този вариант на вируса заразява много по-лесно. Това се дължи на факта, че има много по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят околните и затова се говори непрекъснато за маските“, казва още експертът и добавя, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и затова той води до увреди във всички органи.

По думите ѝ лекото протичане на заболяването е притеснително, защото хората няма да се разболеят или няма да забележат, но те ще станат преносители на вируса.

Проф. Аргирова казва да не подценяваме бързото развитие на нови видове на вируса и припомня, че той създава толкова много варианти като мутира, като те вече са далеч над 700 000. По думите й целта на тези мутации е даден вид да стане доминиращ и да измести друг, какъвто е случаят с индийския и английския вид.

„Няма го отдавна оригиналният китайски вариант. Сигурно се пази някъде както едрата шарка“, подчертава тя и пояснява, че у нас има от всички налични видове на вируса, които се изучават и анализират от учените.

По думите ѝ само с ваксините може да убием COVID-19.

„Тя не ни пази от заразяване, тя ни пази от заболяване. Тя предизвиква образуване на антитела, които с времето обаче намаляват. В организма обаче остава клетъчният имунитет, който при среща отново със същия вирус, макар и мутант, тези клетки веднага се размножават бързо и правят нови антитела, нищо че предишните са спаднали. Това е големият смисъл на цялата работа – клетъчният имунитет“, категорична е тя и подкрепя казаното с пример.

„Откриваме, че някъде от 17-20 г., около 25-30% от младежите вече нямат антитела към Хепатит В, обаче никой вече не се разболява. Ето това е ваксината“, посочва вирусологът и пояснява, че веднъж ваксинирани няма необходимост да си слагаме нова, защото имаме клетъчен имунитет.

Според проф. Радка Аргирова на този етап все още не е оправдано да се прави трета игла.

„Данните не са убедителни, че при прилагане на третата игла ще се получи по-висок титър на антитела или концентрация. И да се получи той пак ще падне. Това е същата ваксина, с други ваксини не разполагаме“, коментира тя и пояснява, че всички налични ваксини в момента ни пазят от всички варианти.

Според нея и бустерът ще ни пази от всички варианти.

По отношение на това дали ваксинацията срещу COVID-19 трябва да бъде задължителна, проф. Аргирова коментира, че това е морален, икономически и политически въпрос, но е категорична, че тя трябва да бъде препоръчителна за някои професии, като учителската например.

Проф. Аргирова не изключва вероятността всяка година да си поставяме ваксина.

Прочетено 62 пъти
Сподели
  •