Прокуратурата обяви, че проверява доскорошния служебен министър на икономиката Кирил Петков във връзка с подадената от него декларация, че няма друго гражданство освен българско.

От държавното обвинение уточняват, че проверката е започнала преди месец и половина и съобщават за нея едва сега поради голям медиен интерес.

Сигнал от гражданин, получен по електронната поща с твърдения за извършени престъпления от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката и статия с идентични твърдения във вестник  „Труд“ от 22 август са в основата на прокурорската преписка.

На 15 септември избран на случаен принцип наблюдаващ  прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт, описват случилото се дотук от държавното обвинение.

Конституционният съд отказа да изслуша Кирил Петков по делото за двойното му гражданство

Част от документите по делото ще станат и тези, които вчера публикува Конституционния съд – декларация от самия Петков от 10 май, че има само българско гражданство и сертификат от Канада, че е престанал да е канадски гражданин на 20 август.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление, уточняват от спецобвинението.

 

Прочетено 1 пъти
Сподели
  •