Продуктова информация за Comirnaty концентрат за инжекционна ваксина срещу СОVID-19 (разработка на „Пфайзер“ и „Бионтех“)

дек. 23, 2020 | Здраве/наука, Препоръчано от NextNews | 0 коментари

Име на продукта:  Comirnaty – концентрат за инжекционна дисперсия и РНК ваксина срещу COVID-19 (нуклеозидно модифицирана) Ваксината става причина имунната система (естествените защитни сили на организма) да произвежда антитела и кръвни клетки срещу вируса, като така осигурява защита срещу заболяване от COVID-19. Тъй като Comirnaty не съдържа вируса, за да създаде имунитет, тя не може да причини заболяване от COVID-19.

Предупреждения и предпазни мерки: Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да Ви бъде приложена ваксината:

  • ако някога сте имали тежка алергична реакция или проблеми с дишането след инжектиране на някаква друга ваксина или след като Ви е била приложена Comirnaty в миналото.
  • ако някога сте припадали след някаква инжекция с игла. 2
  • ако имате тежко заболяване или инфекция с висока температура. Обаче Вие можете да бъдете ваксинирани, ако имате леко повишена температура или лека инфекция на горните дихателни пътища, като настинка.
  • ако имате проблем с кръвосъсирването, лесно получавате синини или използвате лекарство за предпазване от поява на кръвни съсиреци.
  • ако имате отслабена имунна система поради заболяване, например инфекция с HIV, или прием на лекарство, като кортикостероид, което повлиява имунната Ви система

КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ: Това е многодозов флакон и съдържанието му трябва да се разреди преди употреба. Eдин флакон (0,45 ml) съдържа 5 дози по 0,3 ml след разреждане. 1 доза (0,3 ml) съдържа 30 микрограма и РНК ваксина срещу COVID-19 (включена в липидни наночастици). Едноверижна, 5’-кепирана информационна РНК (иРНК), произведена с използване на безклетъчна in vitro транскрипция от съответните ДНК-матрици, кодиращи вирусния S (spike)- протеин на SARS-CoV-2.

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА: Концентрат за инжекционна дисперсия (стерилен концентрат) Ваксината представлява бяла до почти бяла замразена дисперсия (pH: 6,9 – 7,9).

КЛИНИЧНИ ДАННИ : Comirnaty е показана за активна имунизация за превенция на заболяването COVID-19, причинено от вируса SARS-CoV-2, на лица на възраст 16 и повече години. Употребата на тази ваксина трябва да е в съответствие с официалните препоръки.

Дозировка и начин на приложение: Дозировка Лица на възраст 16 и повече години Comirnaty се прилага интрамускулно след разреждане като курс от 2 дози (по 0,3 ml всяка) през интервал най-малко 21 дни.  Липсват данни относно взаимозаменяемостта на Comirnaty с други ваксини срещу COVID-19 за завършване на ваксинационния курс. Лица, на които е приложена 1 доза Comirnaty, трябва да получат втора доза Comirnaty, за да завършат ваксинационния курс. Педиатрична популация Безопасността и ефикасността на Comirnaty при деца и юноши на възраст по-малко от 16 години все още не са установени. Налични са ограничени данни.

Популация в старческа възраст : Не се налага коригиране на дозата при лица в старческа възраст ≥ 65 години. Начин на приложение Comirnaty трябва да се прилага интрамускулно. Предпочитаното място е делтоидният мускул в горната част на ръката.  Ваксината не трябва да се смесва в една и съща спринцовка с други ваксини или лекарствени продукти.

Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията. Във връзка с ваксинацията могат да възникнат реакции, свързани с тревожност.

Съпътстващо заболяване: Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или невисока температура не трябва да става причина за отлагане на ваксинацията. Ефикасността на Comirnaty може да е по-ниска при имуносупресирани лица.

Бременност: Има ограничен опит от употребата на Comirnaty при бременни жени. Проучванията при животни не показват преки или непреки вредни ефекти, свързани с бременността, ембрионалното/феталното развитие, раждането или постнаталното развитие. Приложение на Comirnaty по време на бременност трябва да се обсъжда, само когато потенциалните ползи надвишават всякакви потенциални рискове за майката.

Прочетено 133 пъти
Сподели
  •