На днешния ден преди 142 години София е обявена за столица на България. На 3 април (22 март по стар стил) през 1879 г. учредителното събрание в старопрестолния град Велико Търново избира за столица на Княжество България град София.

Предложението е на проф. Марин Дринов.

Тогава София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви“, казват от Столичната община.

„Днес столицата на България е различна – милионен град и лидер в икономическото развитие, на който се дължи 43% от Брутния вътрешен продукт на България. В града ни са съсредоточени над половината от услугите в страната и сме първи по дял на българското производство, заявяват още от общината.

В последната година на тежки изпитания, в които ни постави разпространението на Ковид-19, София се показа и като лидер в здравните грижи. С неуморния труд на стотици лекари, медицински сестри и болничен персонал хиляди хора от София и от цяла България получават адекватна здравна помощ.

На днешния бележит ден в историята на София благодарим на всеки софиянец, който с лично усилия и с личен пример, помага за овладяване на епидемията. Лидерството на София се дължи на нейните граждани, които със знания, труд и обич създават своя град.

Честит празник на всички, свързани  със София и обикнали я като свой дом“, завършват от Столична община.

 

 

Прочетено 101 пъти
Сподели
  •