Сърбия подписа финансов договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за изграждане на газов интерконектор между Сърбия и България. Министърът на енергетиката в сръбското правителство Зорана Михайлович заяви, че подписаният днес финансов договор означава приближаване с една стъпка към реализацията на този проект, съобщи Танюг.

Михайлович заяви, че общата стойност на проекта е малко над 160 милиона евро, а общата дължина на газопровода – 170 км. Сръбската част на интерконектора от Ниш до Цариброд е дълга 108 км и ще струва 85,5 милиона евро. Българският участък от границата със Сърбия до София с дължина 62 км ще струва близо 77 милиона евро

Плановете са до началото на 2023 г. Сърбия да бъде свързана с газов интерконектор с България.

Не става въпрос само за финансови средства, а преди всичко за газова стабилност, тъй като нашата страна ще има възможност чрез този газов интерконектор да мисли за диверсификация на доставчиците на газ, каза Михайлович, цитирана от БТА.

Тя благодари на ЕС за грант от 49,6 милиона евро за този проект, но и за всичко, което прави в сътрудничество със Сърбия в областта на енергийния преход.

Газовият интерконектор е от голямо значение, тъй като Сърбия се обръща към газови електростанции и електростанции от възобновяеми източници на енергия, каза Михайлович.

 

Снимка: БТА

Прочетено 10 пъти
Сподели
  •