3-годишната Людмила била подложена на медицински ексеперименти от д-р Менгеле, смятали, че майка й е мъртва, отгледало я полско семейство

Папа Франциск целуна днес по време на аудиенция номера върху ръката на жена, оцеляла след медицински експерименти в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц, предаде Ройтерс.

Папата слушаше внимателно, докато полски свещеник, придружаващ 80-годишната Лидия Максимович, му разказваше нейната история. После някогашната концлагеристка вдигна левия си ръкав, за да му покаже номера – 70072. Папата целуна татуировката и жената го прегърна.

Максимович и семейството й били взети от дома им в Беларус и отведени през декември 1943 г. в нацисткия лагер на смъртта в окупираната от германците Полша. Това станало малко преди третия й рожден ден.

Тя била настанена в детски казарми, където заедно с други била подложена на медицински експерименти от доктор Йозеф Менгеле, показва документален филм за живота й.

След освобождаването на лагера през 1945 г. руски войници предположили, че майка й Анна, татуирана с номер 70071, е мъртва. Лидия, чието рождено име било Людмила Бочарова, била осиновена и отгледана от полско католическо семейство.

Тя не знаела, че рождената й майка е оцеляла. Двете за кратко се събрали малко преди смъртта на майка й в началото на 60-те години на миналия век.

Максимович, която живее в полския град Краков, често се среща с млади хора в училищата, за да обсъжда опасностите от екстремизма и популизма.

Франциск посети Аушвиц през 2016 г. В лагера са били избити над един милион души, повечето евреи.

 

Прочетено 116 пъти
Сподели
  •