„При изследвания на SARS-CoV-2, чрез целогеномно секвениране от ново поколение на клинични проби взети от различни части на страната, за първи път в България беше установена мутация от особено значение K417T, която присъства в британски вирусен вариант“. Това съобщават на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести.

За открития по заразен вариант съобщи пред БНР преди минути директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

„Мутация K417T е типична за бразилския вирусен вариант“, се казва още в съобщението. Клиничната проба е установена при мъж във възрастовата група 80-90 години от София. Положителната проба за коронавирус той дал в края на април. Бил е в болница с тежко протичане на заболяването и необходимост от дихателна реанимация и интензивно лечение. Пациентът е починал.

Смята се, че откритата при възрастния човек мутация обуславя по-здраво свързване на вируса към ACE2 рецептора клетките. Притесненията на специалистите идват от факта, че „според резултатите от някои изследвания мутациите K417T и N501Y открити в клиничната проба, могат да намалят потенциала на неутрализация на плазмата от ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или естествено заразени лица“, пишат от националния център.

От там уверяват, че продължават да наблюдават разпространението на вируса в страната, фокусирайки се в установяване на „варианти с ускорено разпространение и вирулентност, които са с повишено значение за общественото здраве“.

Прочетено 111 пъти
Сподели
  •