Животът качи на гребена на вълната нова и интересна вълна кандидат – депутати. Партиите ги припознават сякаш по-скоро заради профила им, който обещава да е печеливш в сегашната ситуация.

Животът в пандемия ли ги наложи в листите или в избора им прозира и по-тънка психология? И двете.

Ясно е обаче, че за следващото Народно събрание ще се разчита на лекари, актриси, футболисти  и не просто на наследници, а специално на дъщерите на старата номенклатура.

Главният опозиционер БСП е забила три основни темела и попълва по тях листите си с единствена цел да внуши обновление и демокрация при Столетницата.

Впрочем точно неща, които силно й липсват. Затова тук се търсят млади хора и специално жени, за да е европолитически още по-коректно.

Въобще не е чудно, че сред кандидат-депутатите  на БСП в столицата е дъщерята на Румен Овчаров Теодора. Тя е класирана шеста в 23-и МИР.

Следва дъщерята на Красимир Премянов – Андреана –  на четвърто място  в листата за Бургас.  Дъщерята на покойния депутат и зам.-министър Димчо Михалевски – Петя, също активно влиза в политиката. Повежда в родното си Кърджали.

Четвъртата партийна щерка в листите е Десислава Куткудейска, която е на почетното 10-о и последно място в Монтана. Баща ѝ Венцислав Куткудейски е кмет от БСП на община Медковец.

Демократични и съвременни сме, ама не може до безкрайност, сигурно си казват в БСП. Това обяснява защо младите жени са не просто млади жени, а децата на старите партийни величия. Корекомският модел на номенклатурата се е доказал през годините и пробива упорито над всякакви европейски глезотии.

В тази битка между старото и новото в БСП май в жертва са паднали горките синове на другарите. Но нищо, те пък си имат бизнес.

Как ще греят по-добре амбициозните и начетени червени щерки? В комбинация с футболисти, разбира се.

BG вариант на изпитана класика от щатските филми – журналистка с бейзболист.

Затова още едно каре се заформи в кандидатдепутатските списъци на левицата. „Атрактивната четворка ще разиграва топката си на футболен терен, при това по двойки“, както удачно го описа „24 часа“.

В една и съща листа в столичния 24-и МИР са легендата на “Левски” – бившият национал и настоящ треньор Емил Велев-Кокала, и екснападателят на ЦСКА Христо Марашлиев, син на легендата Димитър Марашлиев. Други двама футболисти пък играят за Пловдив, където водач на листата е лидерката Корнелия Нинова. На 4-о място там е Георги Георгиев-Гецата, част от националния отбор, класирал България четвърта в света в САЩ през 1994 г. Десети  е Любомир Корадов, който е бил халф и шеф на “Локомотив” (Пловдив).

Слави  Трифонов  съвсем по шоуменски обяви листите в ефира на телевизията си, излъчвано бе и във Фейсбук, а за новините, пак по холивудски, бе създадено очакване ден по-рано.

При Слави, за разлика от БСП, личи по-силно влияние на живота ни в пандемия. Сред имената в листите му се оказа проф. Андрей Чорбанов, директор на департамента по „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Чорбанов се прочу с разработката на българска ваксина срещу коронавирус, за която искаше сериозно финансиране и която все още не е готова. С неговото издигане се прокрадва следната мисъл: Вирусът е определящ за живота ни, ще го борим, но леко опозиционно.

„Категорично няма да го борим и ще го оставим да трепе сухите съчки и да трупаме стаден имунитет“, сякаш крещи АБВ с лансирането като водач на две свои листи на доц. Атанас Мангъров.

Докторът с антична предпазна маска в джоба си, ще бъде водач от АБВ във Варна за предстоящите парламентарни избори. Той беше представен на членове и симпатизанти на партията от лидера на формацията Румен Петков. Независимо, че създателят на формацията президентът Георги Първанов твърдо се обяви против кандидатурата на Мангъров.
Актьорът Веселин Плачков, изиграл леко алтернативния Левски,  също грейва като водач на листата на ПП АБВ, но  в Пловдив.

С негова колежка отвръщат от ВМРО. Актрисата Ернестина Шинова ще се бори за народната любов от партията на Красимир Каракачанов. Това обяви лично той, уточнявайки:  „Тя самата пожела да бъде на две последни места – 30-то място във Варна и 16-то във Шумен, с ясното съзнание, че именно в това съревнование се ражда истината“, обясни Каракачанов. При Шинова има обаче и друга интрига. Тя е съпруга на режисьора Андрей Слабаков, който  бе избран за евродепутат преди 2 г. от гражданската квота на ВМРО, казват печелейки с преференции мястото в Брюксел.

Кандидат за депутат от ВМРО ще е и икономистът и доскорошен водещ на тематично предаване по Нова ТВ Кузман Илиев. С гражданска квота като кандидат за народен  представител при воеводите ще бъде ръководителят на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. Той пък направо си води войводи – гърмят и танцуват.

И докато дотук разглеждахме известни известни лица, които ще са нещо като лого на листите, в дълбините им има силно раздвижване, от което се чува лек тътен.

Политическите лупинги. В листите на ВМРО влиза експертът по външна политика и борба с тероризма Боян Чуков, който официално напусна БСП. Чуков ще бъде трети в Стара Загора, където води депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Партията на Цветан Цветанов още преди да се е явила на избори, вече си има независим депутат. Отказалият се от ГЕРБ седмица преди 44 -тото Народно събрание да бъде закрито Владислав Николов ще води листата на партия „Републиканци за България“ в Плевен.

Изгонената от Слави Росица Кирова от Видин влиза в листата на ГЕРБ. Кирова беше координаторка на партията на Слави Трифонов за Видин, но бе прокудена, след като се появи на снимка и на кафе с премиера Борисов.

И друг доктор – Александър Симидчиев сам обяви, че влиза в листите на една от партиите, тъй като „е важно медициината да заеме по-централно място в политическия спектър“.

Очакват се с голямо нетърпение листите на ГЕРБ – СДС. Много е вероятно там на избираеми места да влязат и други изявени лекари. Защото, колкото и да не искаме, коронавирусът диктува живота ни.

Вече бе съобщено, че здравният министър Костадин Ангелов освен с пандемията повежда и битка като водач на две от листите- във Варна и във Велико Търново.

Прочетено 506 пъти
Сподели
  •