Оригинална идея имат Националният литературен музей и къщата-музей „Димитър Димов“. Те организират конкурс за художествена скица на тема „Модата в романите на Димитър Димов“.

Организаторите разчитат на деца от средните училища, които се обучават по професии, свързани с проектиране, моделиране и изработване на облекло, както и на ученици с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство. Крайният срок за участие е 15 април.

„Учениците ще имат за задача да подберат кратък откъс от избран роман на Димов и с описание на облеклото на някой от героите и да създадат художествена скица на модел в модна линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа, казва пред БНР Милена Катошева, главен уредник в Националния литературен музей.

В спомените на своите съвременници Димитър Димов е винаги елегантно облечен. В романите си – „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ и „Тютюн“ , писателят обръща специално внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от модната линия, характерна за времето, за което пише – кройки, цветове, материи, аксесоари.

 

Прочетено 285 пъти
Сподели
  •