В последните дни Парламентът прилича на фейсбук на живо – всички оценяват и не харесват, никой не поема отговорност

Всеки уважаващ себе си конкурс има жури, много изпълнители и публика. От силата и свежестта на участниците зависи дали публиката ще гледа спектакъла. Така е и в живота.

Ако наложим тази схема върху българския парламент от последните дни – става ясно, че конкурсът- спектакъл видимо ще се провали. Защото в сградата на Съединението основната част от играчите се блъскат към подиума на журито, за да дават оценки.

Парламентът в момента е нещо средно между безплатно телевизионно студио и фейсбук на живо. Всеки трупа популярност без да плаща за излъчване или за реклама, изричайки тиради какво не е трябвало да се прави. Май скоро публиката ще смени канала. Защото тя очаква нещо да се случва.

Но ако от провала на един конкурс губят тежко продуцентите му, в днешното политическо „шоу“ е заложена съдбата и на публиката.

Пандемия в третата вълна с по 100 починали българи на ден, бавна ваксинация, икономическа криза, опасност страната ни да загуби сериозни евросредства за възстановяването си, сложна геополитическа ситуация близо до нас – в Черно море среща вече си правят бойни кораби от световни флотилии.  И срещу това някакви хора в Народното събрание, които или се карат на махленски език или още по-гръмогласно мълчат.  Под полусвалени маски.

Добре, не са доволни от сегашното управление, не им пука за волята на суверена и кой всъщност е спечелил изборите. Но излезте от хейта и влезте в управлението. Предложете на хората алтернативата, направете щаб за коронавируса (за дa не се казва НОЩ, ДЕН го кръстете), но започвайте работа, а не пак работни групи с хоризонт назад.  Сега у нас е като в лафа „много вожд малко индианец“, а индианецът трябва да осигури храната.

В света всички високи длъжности всъщност означават служители. На народа и на държавата.

Министър – думата етимологически произлиза от латински и означава служител (в смисъл на обслужител), съответно първи обслужител на държавата.

В САЩ, Канада и други страни се използва думата секретар – от латински „служещ“ , натоварен с административна дейност.

В страните от Близкия изток се използва персийската дума везир. Изглежда много богаташко, чува се звън на злато и мирис на шафран, но означава „носач“, „помагач“.

Какво е народен представител е ясно и на средния кюстендилец. Впрочем роден патент в демокрацията оцевидно е и фактът, че най-гласовити днес в парламента са точно представители, получили най-малкия вот от народа. Но и това би било приемливо стига да има градивност, а не руини.

Чудесно, че по волята на новите партии заседанията на новото Народно събрание започнаха в сградата, където речи са държали Петко Каравелов, Константин Стоилов, Стефан Стамболов, Петър Дертлиев, Стефан Савов, Гиньо Ганев и много други личности- част от тях спорни по своему, но изтъкнати парламентаристи.

Българският избирател обича новите лица, дава им шанс, но тръгва устойчиво след тези от тях, за които написаното на фасадата на Парламента за съединението и силата не са само думи.

 

 

Прочетено 294 пъти
Сподели
  •