„Колко пъти ви се е случвало докато сте на нова, непозната локация, някои да ви хване за ръката и да ви разкрие потайностите и магическите кътчета на мястото, което сте определили за своя дестинация? Да ви заведе на точното място и да ви каже точните думи, да ви преведе по правилните пътища- така, че да извлечете максимума от своята жадувана ваканция. Доверен приятел, любезен домакин или просто някой непознат. Ами ето, това е работата на екскурзовода“.  

Така прочувствено започва текст на Министерството на туризма във Фейсбук. Целта му е вероятно да подчертае значимостта на професията екскурзовод, силно засегната заради пандемията.

„….. Екскурзоводът  е разказвач на приказки, на истории, които остават вътре в теб… да разкрие, че в обикновения на пръв поглед камък се крие светилище или разтърсваща история от древни времена“, продължава съчинението, чийто жанр е трудно да се определи най-вече заради факта, че посланието е институционално и идва от ресорното ведомство, което по презумпция трябва да създава условия за развитие на тази така благородна професия.

Най-много полемика у читателя безспорно предизвиква финалът на министерското повествование:  „И докато държавата се опитва да намира трудните решения, може би следващия път, когато планирате пътешествие на група ентусиасти и съмишленици, може би няма да е излишно да планирате още един дребен детайл- дали пък да не предвидим и екскурзовод, който да направи пътуването ни малко по-вълнуващо и богато на информация?“.

Чувствата, които извират от текста на ведомството на служебния министър Стела Балтова, обаче явно не са докоснали търсената струна в екскурзоводската душа, тъй като самите екскурзоводи са доста изненадани и част от тях коментират появата на това послание меко казано рационално.

„Уважаемо министерство, благодарим за хвалебствията, но вие сериозно ли написахте всичко това, за да помолите хората да ни наемат? Не работим любимата си професия от 13. 03. 2020 г….. Едното потупване по рамото не ни е от голяма полза“, коментира явно строга към институцията екскурзоводка.

Нейна колежка е още по- категорично неемоционална: „ И това министерство явно има страхотен PR…. Вместо като институция да подпомогнете екскурзоводите, след 14 месеца се сещате, че са останали без работа и пишете ЕСЕ като за 1-ви клас. Браво!“.

Прозата на живота е завладяла и мъж, явно в миналото изкушен от благородната професия: „Министерството започна да пише есета за екскурзоводи…скоро и по месарниците ще пишат сигурно за качествата и ползите от телешкото месо. Ненормална държава с „нормално“ министерство!“.

Разбираемо е вероятно, че екскурзоводите, голяма част от които се пренасочиха към други занятия заради пандемията,  сковала пътуванията в цял свят, едва ли са настроени толкова поетично като Министерството на туризъма.

Починът обаче заслужава внимание – очаква се Министерството на транспорта да блесне с поема за прибраните криле на авиацията.

Прочетено 247 пъти
Сподели
  •