Маските на закрито за определени места ще отпаднат, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„Последните данни сочат, че имаме заболеваемост на 100 000 под 50, някъде 43. Попадаме на 23-то място по заболеваемост в ЕС на базата на 30 страни. На тази база искаме да предприемем мерки по отношение на задължителните маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фризьорски салони, малки колективи, където всички са ваксинирани“, посочи зам. здравният министър.

Тези хора няма да имат задължението да носят маски, може би това ще стане от понеделник, най-късно вторник, допълни той.

„Това е условие тези хора да нямат задължението да носят маски. Може би в понеделник ще излезем с такава заповед. Стъпката е внимателна и премислена. Това е първата стъпка с цел да бъдем много внимателни оп отношение на рисковете, които това действие би могло да донесе, а те са минимални. Трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, допълни той.

Маските на закрито остават в големи търговски обекти, както и административни сгради за услуги, където не може да се определи колко хора са ваксинирани.

Маските остават задължителни и за градския транспорт.

Ваксинирането ще се доказва със сертификат, каза още зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Контрол да достъпа чрез сертификати ще упражняват досегашните органи – общинските служители, МВР и РЗИ. Не може да се извършва проверка на всички обекти едновременно, ще се правят изненадващи проверки.

„Мисля, че не е проблем да се носи сертификат, защото това е една хартийка. Важат и са валидни всички сертификати – и листчето, и стария сертификат, и европейският зелен“, уточни той.

Търси се вариант хората да имат предимство за това, че са се имунизирали, но не се предвиждат материални стимули, обясни още той.

Прочетено 4 пъти
Сподели
  •