Легла не достигат, но по-големият проблем е, че лекарите са на предела на силите си – не достигат медици, сестри и санитари. Това заяви пред БНТ анестезиологът д-р Иван Колчаков.

„Специализираните екипи, които могат да вършат реанимация, специалистите като мен, сме голям дефицит без пандемия, а сега ние сме разделени на групи, които трябва да полагат грижи за болните от ковид, а същевременно останалите болести не са спрели да функционират. От тази гледна точка дефицитът на кадри е изключително остър“, заяви д-р Колчаков.

„Цялата здравна система е застанала рамо до рамо, за да поеме тази тежест – и частни, и общински, и държавни болници еднакво поемат тежестта“, каза Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

„Ако отидете на една среща на управителите на болниците, ще видите как се опитва да се направи организация, за да се спасят повече човешки животи. Ако излезете по улиците, този ужас и тази тежка ситуация, която е в българските лечебни заведения не се усеща“, допълни той.

Страната ни днес регистрира втори пореден ден с рекорден брой заразени с Ковид-19. За последните 24 това са 6816 души. Натискът върху болниците също се увеличава като само за ден над 1100 са новоприетите пациенти с ковид. С тях общият брой на хоспитализираните пациенти вече е 7325 души.

Прочетено 4 пъти
Сподели
  •