Интервю с председателя на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) пред в. „24 часа“

Малките фирми, които са на месечни фактури, ще бъдат “зарадвани” в началото на септември с шокови стойности, казва председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

Още акценти

Реакцията на институциите се забави. Но най-скандално е поведението на ръководството на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”

Нормално ли е един производител да получава милиони субсидии в последните години от нашите джобове и при високи цени да ходи “за гъби”, вместо да работи?!

От началото на годината сме с 16% по-скъп ток спрямо германските ни конкуренти

– Г-н Стаменов, при такъв рекорд след рекорда в поскъпването на тока през последната седмица, та до 330 лв. за мегаватчас, как се справя индустрията?

– Краткият отговор е, че не може да се справим. Рекордно високите цени на електроенергията водят до затваряне на предприятия, отказ от инвестиции и изместването им в чужбина. Моето мнение е, че могат да съсипят цялата икономика, не само енергоинтензивната индустрия.

Средният и дребният бизнес също са в клуба на пострадалите. В случая засягат не само износа на стоки на България. Припомням, че от 1 юли на свободния пазар е цялото стопанско потребление на страната. По-малките консуматори са на месечни фактури и ще бъдат “зарадвани” в началото на септември с шокови стойности.

– При високи цени на българската борса не могат ли фирмите да купуват примерно от Франция, където в петък цената беше 18,8 евро на мегаватчас, при 114,49 евро у нас?

– Интеграцията на електроенергийния пазар приключи в южна посока и сме свързани с пазарите на Гърция и Италия. Обединението в посока Румъния и Западна Европа предстои през октомври-ноември 2021 г. В момента много ограничени количества могат да достигнат до нас през почасовия пазар.

– Федерацията, на която сте председател, за седмица изпрати две писма до всички овластени в енергетиката, а вероятно сте имали участие в сътворяването на писмото до премиера Янев. Кога ви чуха?

– Реакцията на институциите се забави. Но най-скандалното е поведението на оперативното ръководство на държавната електроцентрала ТЕЦ “Марица-изток 2”. В продължение на няколко месеца в началото на годината и с помощта на синдикати се ходатайстваше, настояваше, имаше и заплахи за протести, ако не бъдат гарантирани субсидии, за да бъде спасена най-голямата въглищна централа. Поддръжниците на тази теза имаха срещи със служебния министър на енергетиката, с премиера, стигнаха до президента. Искането им бе в регулаторното решение на КЕВР от 1 юли 2021 г. да се включат 3 тераватчаса производство от “Марица-изток 2” . Проблемът е, че това щеше да доведе до 14% поскъпване на електроенергията за битовите потребители, тъй като трябваше да се изкупува електроенергията им на цена 220 лв./мвтч при прогноза на КЕВР за 119 лв./мвтч за периода 1.07.2021-30.06.2022 г. При цена от 114,98 лв. за мвтч за първото полугодие на пазара “ден напред” на нашата борса. Претенцията им, за да искат високата цена, беше поскъпването на въглеродните емисии на международните пазари. В допълнение искаха директна субсидия от 100 млн. лв. от фонд “Сигурност на електроенергийната система”, където постъпват приходите от продажби на квоти емисии на България.

Бизнес организациите и БФИЕК предупредихме министъра на енергетиката, че като получат субсидиите, няма да им се работи. Проведохме и среща с премиера, където ни обясниха, че ТЕЦ “Марица-изток 2” е критична за сигурността и трябва да работи. Накрая успяха да получат 111 млн. лв. директна субсидия кеш от фонда, както и 1 млн. мегаватчаса производство за битовите потребители на непазарната цена от 220 лв. за мвтч. И сега, след като получиха редица субсидии, показаха, че пазарните сигнали не ги интересуват. Няма значение, че могат да спечелят пари на пазара и да си намалят загубите. По данни на работодателите държавната ТЕЦ поддържа персонал за 12 блока, а има физически осем. Около 9-10 месеца в годината работи с два блока.

Отново по данни на работодателите мини “Марица- изток” и ТЕЦ “Марица-изток 2” са най-големите бенефициенти на държавна помощ заради пандемията. По мярката 60/40 са получили 55 млн лв. Накратко: Защо да работим? Дадоха ни субсидия, имаме си пари за заплати. Въпросът е: българската икономика какво да прави при такова поведение?

Енергоинтензивната индустрия продава на международните пазари около 70-80% от продукцията си. Формираме над 20% от стоковия износ на страната. Няма как да прехвърлим скъпата електроенергия у нас в крайните цени и да очакваме клиентите ни да платят. Просто защото работим при жестока конкуренция.

– Не ви ли отговориха, че това е пазар?

– Това не е пазар. Пазар означава да няма субсидии в нарушение на пазарните принципи. Да няма противоречие с Договора за функциониране на ЕС. Да няма непозволена държавна помощ, каквато има за когенерациите, ТЕЦ “Марица-изток 2”, дългосрочните договори с ТЕЦ “АЕС Гълъбово” и ТЕЦ “КонтурГлобал”. На пазара от страна на търсенето са стопанските потребители. Десетки хиляди фирми купуват от борсата директно или през търговци. Общата консумация, закупена през борсата, е около 3000 мегавата. Общото производство в страната е около 4000-5000 мегавата, което покрива вътрешното потребление. Отделно има износ 700-900 мегавата. Цифрите показват, че няма физически недостиг от електроенергия. В студени дни производството е над 7000 мегавата. Но виждаме бездействие и нехайство от ТЕЦ “Марица-изток 2”. При екстремните ценови нива те ще работят на печалба. Въпреки това те работеха с два блока от осем, 25% натоварване. Създадоха изкуствен дефицит на пазара и цените подскочиха.

В такава ситуация свръхпечалби реализират частни производители, като ТЕЦ “Варна”, веитата, тецовете “Бобов дол”, “Брикел” и държавният АЕЦ. Недостигът на пазара не беше в един ден, а бе поддържан от 27 юли до миналата седмица. Платихме милиони левове заради отказа на най-големия производител в Маришкия басейн да работи. Сега някой ще ги върне ли?

– Не са ли и горещините причина за високите цени на Балканите, за разлика от нормалните в Западна и Централна Европа, от Унгария нататък?

– Да, горещото време и силният туристически сезон са причина за високите цени в съседните пазари. Но при нас това е резултат от изкуствен дефицит и манипулиране на пазара. При възможност да работят на печалба – не го правят. Това е все едно държавата да плати заплатите на хлебарите за година напред и те да не произведат хляб, а цената му да стигне 20 лв.

Нормално ли е един производител да получава милиони субсидии в последните години от нашите джобове и при високи цени да ходи “за гъби” вместо да работи?!

– Настояването ви за ограничаване на износа не противоречи ли на правилата на ЕК за свободното движение на стоки?

– Ограничаване на износа е крайна мярка при застрашаване на сигурността на електроенергийната система. Може да се мисли, когато има физически недостиг.

– Това, че направихме обединение на пазарите с Гърция и Италия, ли вдигна цените у нас?

– Да. Бизнесът настояваше пазарното обединение да стане едновременно и в посока Румъния (условно на Запад), и посока Гърция. А не да ни свързват първо със скъпите и дефицитни пазари и след половин година – с ликвидни пазари.

– Ако есента се направи обединението на електроенергийните пазари през Румъния, това ще уравновеси ли цените?

– Очаквам да станем значително по-пазарни и поведението на един или друг значим български производител да не оказва такова влияние и екстремни цени.

– Няма ли разносочност или по-скоро липса на действия на министерството на енергетиката и на БЕХ в първите дни на рекордните цени?

– Нашата работа – на бизнеса, е да произвеждаме и да изнасяме продукция. Не ние трябва да търсим и посочваме виновник в държавната администрация. Няма как обаче да не споменем оперативното ръководство на ТЕЦ “Марица-изток 2”. Те не реагират на голямото търсене на тяхна продукция. И пишем на всички, имащи отношение. Ние представляваме българския бизнес, българската икономика. Работим здраво, опитвайки се да преодолеем негативите от пандемията. Всяко производство е сложно и трудно, има недостиг на квалифицирани кадри, верига на доставките на суровини, сложни производствени процеси, верига на реализация на продукцията – железници, товарни камиони, пристанища, плавателни съдове. Стотици хиляди работещи зависят от нормалното функциониране на предприятията. Държавата очаква да плащаме данъци, да изнасяме стоки с висока добавена стойност и да подобряваме платежния баланс. Работим в жестока конкуренция и от електроенергетиката очакваме да работи нормално и пазарно, администрацията да следи това да е факт, а не да пишем писма и да сочим виновни.

– И в трите писма настоявате за включване на блокове в ТЕЦ “Марица-изток 2”. Страхът да не продават на загуба и да ги погне прокуратурата ли е обяснението да не продават ток на борсата?

– Централата организира няколко търга и началната цена бе по-ниска от цените на борсата след 27 юли. Това означава, че са реализирали пропуснати ползи за тяхното предприятие. Защо?

– Каква е прогнозата ви за следващата седмица?

– След толкова кореспонденция и срещи от страна на бизнеса с ТЕЦ “Марица-изток 2”, министъра на енергетиката, БЕХ, КЕВР, синдикатите и до премиера очаквам тецът да работи, да се преодолее изкуственият дефицит и да осигурява ликвидност на пазара.

– Не се ли налага да се свиква с мисълта за края на евтиния български ток?

– Електроенергията в България отдавна не е евтина. Погледнете борсата. През август нашата цена е близо с 60% по-висока спрямо Германия, която е водеща икономика и основен експортен пазар за нашите стоки. От началото на годината сме с 16% по-скъп ток спрямо германските ни конкуренти.

– Тенденцията предприятията да строят фотоволтаични паркове за собствени нужди в каква степен помага да се свият плащанията за електроенергия?

– Около 1000 мвт фотоволтаични паркове са в процес на изграждане. При 1200-1300 часа годишно производство може да се изчисли приносът им. Енергоинтензивната индустрия работи предимно в непрекъснат режим, или с термините в енергетиката – базов товар (8760 часа годишно). ВЕИ от слънце няма да помогне съществено за захранване на индустрията. Където има възможност и свободни терени, се изграждат.

– Какви загуби понесе бизнесът от тези дни с рекорди?

– За периода 27 юли – 9 август потребителите на електроенергия, които купуват от борсата, надплатихме 64 млн. лева. Имаме обосновано предположение за много скъп мързел, безхаберие и още нещо. Изчислението е направено спрямо разликата между базовата цена за съответния ден и 171 лв./мвтч (минималната цена, покриваща променливите разходи на ТЕЦ “Марица- изток 2”, съгласно регулаторното решение на КЕВР).

– Къде виждате причините за тези високи цени и какво да се прави?

– Изкуствен недостиг от безхаберие или нещо друго, което ние не знаем. В съчетание с милиони левове субсидии, което разширява полето на отговорности.

– Ще има ли протести?

– Национално представителните работодателски организации декларираха готовност за организиране на протести, ако продължи да се поддържа дефицит на електроенергийната борса.

CV

– Завършва магистърска степен по “Енергиен мениджмънт” в Техническия университет – София

– Придобива магистърска степен по “Икономика и информатика” и е сертифициран по управление на проекти в Stevens Institute of Technologies, USA

– Председател е на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори от 2009 г.

– Заема различни висши ръководни длъжности в металургичната компания “Стомана Индъстри”

– От 2012 г. е член на УС на WEC България (Световен енергиен съвет), а по-късно и на борда на директорите на IFIEC Европа.

 

Прочетено 91 пъти
Сподели
  •