От предишното заснемане страната ни има около 200 километра нови магистрали

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си, което не е правено от 2012-та, съобщи БНР.

На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. „еко маршрути“, Google Maps ще разчита на данни от Street View и от сателитите за навигация. Обещанието е първите тестове да са по-късно тази година в САЩ.

Другата изненада ще е, че от юни приложението за навигация ще ни казва кога навлизаме в зони с ниски емисии. Иначе за България изненада е, че в сегашните маршрути, освен актуализирането на данните за големите градове, в списъка са включени по- малки.

„Именно в тази актуализация можем да видим как нашите навици са се променили за близо 10 години.  Информацията има стойност, когато е адекватна, когато е вярна и е актуална“, каза пред БНР Георги Малчев, специалист по дигитален маркетинг.

Венцислав Караджов от Комисията за лични данни припомни в „Хоризонт до обед“ , че големите корпорации спазват правилата при заснемането на публичните места. Страната има национални норми за заснемане на публични места. И обработване на лични данни в големи обеми.

„Досега Комисията не е регистрирала сигнали на български граждани при първото заснемане на Google от 2012-та година“, каза още Венцислав Караджов от Комисията за лични данни. Той смята, че при поредното заснемане няма да има проблеми с това.

За седемте месеца колите на Google ще преминат през 47 града. Ще заснемат и новоизградените пътища. Според статистиката – от 2014-та година в страната ни има около 200 километра нови магистрали, стотици километри нови първокласни пътища.

Към това ще се добави и заснемането на много природни забележителности, пешеходни зони.

Прочетено 111 пъти
Сподели
  •