Кметът на община Костенец и общински ръководител на ПП ГЕРБ Костенец, е на работно посещение в Европейския парламент в Брюксел. Визитата ще продължи три дни и е организирана от евродепутата Андрей Новаков.

Българската делегация, в която взе участие и той имаше възможността да разгледа сградата на Европейския парламент и да се запознае отблизо  с дейността на институцията. Кметове и общински съветници проведоха работна среща с депутатите Новаков и Асим Адемов. Обсъжданите теми бяха свързани с актуалните политически въпроси в страната, както и такива, касаещи пряко развитието на българските общини.

Акцент в разговора беше и едно предложение на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП, която призовава Европейската комисия да създаде .. Construct-EU“ – механизъм на стойност 11.6 млрд. евро, който да компенсира повишените цени на строителните материали, суровините и високата инфлация. Автор на предложението е Андрей Новаков, като то е сред седемте мерки в подкрепа на европейската икономика от името на 177-те евродепутати в групата на ЕНП.

По същество идеята цели да мобилизира 11.6 млрд. евро по линия на кохезионната политика, които държавите не са използвали през 2021г. Те ще са на разположение през 2022г.

В края на срещата бе обсъден и плана за възстановяване, респективно на големите инфраструктурни проекти за страната ни.

Прочетено 690 пъти
Сподели
  •