Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев е противоконституционен, защото към датата на президентския указ -10 май, той е имал двойно гражданство, а Основният закон забранява това. Това реши почти единодушно Конституционният съд.

Решението e прието с 11 гласа. На особено мнение, но за допустимостта на делото, е бил само съдия Георги Ангелов.
Конституционният съд беше сезиран от депутатите от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание за проверка за съответствие с Основния закон на президентския указ за назначаването на кабинета „Янев 1“, но само в частта за Петков. Поводът – информация, че е имал и канадско гражданство, а Конституцията не позволява  министър да има двойно гражданство.

Ключов документ, обусловил това очаквано решение, беше сертификатът от канадските власти, че Петков престава да е канадски гражданин от 20 август, тоест към датата 10 май той е бил с двойно гражданство, въпреки че е декларирал собственоръчно, че има само българско.

В мотивите си Конституционният съд цитира заявлението на Петков от 21 април за отказ от канадско гражданство, че разбира, че ако искането му бъде одобрено, ще загуби всички права и привилегии на канадски гражданин.

Според съда, това означава, че той е бил наясно, че молбата му не поражда автоматично действие, а трябва да бъде одобрена от канадските власти.

Такова одобрение идва с дата 20 август, което почти два месеца по-късно след указа за назначаване му. Кирил Петков заяви, че приема решението на съда, но според него България е загубила част от своя суверенитет.

Решението е с обратна сила и според него Кирил Петков изобщо не е бил министър.

Обявеният за противоконституционен указ е от тези, които имат обратно действие. Тоест – атакуваната част е изначално недействителна, което означава, че Петков не е бил министър.

Актовете му обаче не стават нищожни автоматично и недоволните могат да ги обжалват  пред Върховния административен съд.

Прочетено 7 пъти
Сподели
  •