В Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази в годините преди Първата световна война, заяви бившият премиер Иван Костов пред Нова тв.

По думите му истинският проблем на Първата световна война е пълната безпътица в главите на хората и ние сме на прага да създадем същата безпътица.

Според него в кризата в Близкия изток, нашите българските власти не се ориентират, те се взират само в риска от усилване на бежанската вълна, който според него е с ниска вероятност да се случи.

„Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна агресия срещу всички западно-европейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. „Хамас“ създаде нова линия на разделение. Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби“, обясни Костов.

Според него у нас определението „хибридна война“ остава неизяснено.

„Тя е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през генериране на фалшиви новини. Целта ѝ е да насочи хората срещу базови ценности – като демокрация, като пазарна икономика. Като се нарича капитализма „корупция“ например“, поясни той.

Според Костов руската Пета колона в България постави на върха на страната свой агент за влияние. „Тази Пета колона се опитва да овладява все повече властови позиции в страната. Като казвам агент за влияние, имам предвид президента Радев. Обработва се общественото мнение през възприятието на хората, за да се създадат у тях убеждения срещу европейското единство“, обясни той.

Прочетено 2 пъти
Сподели
  •