Без дебат, с гласовете на 200 депутати от всички парламентарни групи, парламентът забрани напълно рекламата на хазарт във всякаква форма във всички видове медии – телевизия, радио, печатни издания и електронни страници.

Единствено изключение правят игрите от „Спортния тотализатор“, тъй като те правят отчисление за спорт и култура.

Остава разрешена рекламата на хазарт върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца. Поне 10% от площта на такива реклами трябва да съдържа текст, че хазартът води до зависимост, решиха още депутатите.

Игрални зали и казина може да има само в селища с над 10 000 жители, а ограничението не важи за курортите и за тези, които се намират до 30 км от граничните пунктове, предава БНТ.

В наредба ще бъдат ограничени и онлайн залозите. За незаконно съдържание на реклама на хазарт ще следи Съвета за електронни медии. Той ще предава констатациите си към Националната агенция за приходите, която ще налага санкции.

Законопроектът беше внесен изненадващо преди седмица от ГЕРБ и ДПС.

Законът влиза в сила три дни след обнародването му в частта за рекламата на хазарт. За хазартните зали в малките населени места гратисният период е три години.

Прочетено 4 пъти
Сподели
  •