Британската кралица Елизабет II е малко вероятно да абдикира след смъртта на съпруга си, херцог Филип Единбургски. Това мнение беше изразено от британски експерти, анализиращи кралското семейство.

Както отбелязват експертите, „Елизабет II, като дълбоко религиозна личност и глава на Английската църква, възприема като ненарушима клетвата, която тя положи при коронясването си (да управлява до последния си дъх – б.а.).

„Мога да уверя всички, че кралицата няма да абдикира. Има всички основания да вярваме, че тя е в добро здраве, така че при добро стечение на обстоятелствата ще продължи да бъде държавен глава възможно най-дълго“, каза историкът на кралската фамилия Юго Викърс, съобщи БНТ.

С тази теза се съгласява и изследователят на управляващата династия Робърт Лейси, който съветваше създателите на популярната художествена поредица „Короната“, посветен на Елизабет II. „Кралицата може да се оттегли за малко. Ще видим принц Чарлз (престолонаследникът) и принц Уилям (втори в линията на наследяването на трона) да участват по-често в различни събития. Но кралицата определено ще останете на трона“, посочи той.

Елизабет II заема трона на Британската империя през 1952 г. на 25-годишна възраст след смъртта на баща си, крал Джордж VI. През септември 2015 г. тя надминава рекорда по продължителност на трона на кралица Виктория, управлявала от 1837 до 1901 г. А след смъртта на краля на Тайланд Бумибол Адулядедж на 13 октомври 2016 г., Елизабет II става най-дълго управляващият монарх. На 21 април тя ще отпразнува 95-ия си рожден ден.

 

Прочетено 95 пъти
Сподели
  •