България е депозирала официално заявка за помощ от Европейската комисия за снабдяване с кислород, легла за интензивно лечение, монитори и апарати за обдишване.

Разбирате ли какво означава това?

Означава опасност за живота ви. Реална, доказана, близка, на косъм от вас опасност за живота ви.
Преведена на прост език горната новина гласи: Толкова много хора са на предсмъртно легло в България в момента, че не ни стигат предсмъртните легла и се налага да искаме помощ предсмъртни легла от чужбина. Такава позиция изрази във Фейсбук д-р Петър Марков от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Картината в България в момента е просто ужасна. Умират близо 2000 души на седмица. Населението на едно голямо българско село се изтрива от картата на страната на всеки седем дни. Никога от началото на пандемията не са умирали толкова много хора. Мисля, че и по време и на световните войни България не е давала толкова жертви. Ден след ден в продължение на месеци. Никой от моето поколение или от поколението на моите родители не е виждал нещо подобно. Никога.

Ситуацията е истински бедствена, а никой в пилотската кабина или от екипажа не прави нищо да предупреди хората, както това правят лидерите и министрите в цивилизованите и човешки държави и общества, дори и при нищожна за нашите стандартни смъртност. Вместо това лекичко ни подготвят хуманитарна помощ с кислород, реанимационни легла и апарати за обдишване.

Знам, че много пъти и всички са казвали подобни неща, но сега е по-важно от когато и да е било, защото в България има ужасно много вирус. Навсякъде. Моля ви, пазете се!

Ако още не сте го направили, моля ваксинирайте се!

– Това особено остро стои като нужда пред вас ако сте над 50-годишна възраст или имате някакви хронични заболявания или ако носите или очаквате бременност.

– Ако сте се ваксинирали и са минали повече от 6 месеца, сложете си бустърна доза.

– Ако сте прекарали SARS CoV-2 инфекция, пак се ваксинирайте. Прекараната инфекция не ви пази достатъчно. Можете да го направите около месец, месец и нещо след като са ви отшумели симптомите, няма нужда да чакате повече.

– Ако имате възрастни членове на семейството и все още не сте го направили, на всяка цена ги заведете да се ваксинират.

Независимо от ваксинационния си статус, не стойте на места, където има струпвания на много хора, особено пък на закрито.

Отделно, не стойте на закрито на места, където има голям оборот на хора, дори и в отсъствие на струпване.
Посещавайте само вътрешни пространства, за които знаете със сигурност, че стриктно и ефективно допускат влизане и престой само със зелен сертификат (ако на входа ви искат сертификат, проверяват го внимателно и го сверяват с документ за самоличност, или го сканират с приложение, проверяващо истинноста му, то мястото е такова).

Носете си маските, когато сте на закрито.

– Носете високо предпазващи маски (FFP2).

– Носете си маската правилно върху носа и устата.

– Носете плътно прилепващи маски, които не отзяват по краищата (като вдишате бързо, маската ви трябва да са свива леко към лицето от вакуума, който се получава – това показва че въздухът влиза в нея през тъканта, а не покрай маската)!

В момента сме в предизборна кампания. Държавата и всички политически партии, с минимални изключения напълно са забравили, какъв е смисълът на съществуването им. За съжаление никой няма да се погрижи за вас.

Трябва да го направите сами. Не се подвеждайте да вярвате на информационната боза, която тече наоколо! За съжаление преобладаващата „информация“, която виждам в пространството, е леко неадекватна, но често объркана или напълно невярна, или дори видимо манипулирана да заблуждава и вреди.

Информирайте се внимателно от официални и авторитетни източници. Помнете: вашето здраве е ваша работа! Не разчитайте друг да се погрижи за вас. Ситуацията е на живот и смърт – съвсем буквално.

Прочетено 41 пъти
Сподели
  •