До седмица-две ще се вземе решението как осигуряваме страната с необходимия газ до края на годината, след като имаме само до септември. Преди това ще се разгледат и обсъдят всички нужди от наличности в страната, както и възможни варианти на доставка. Това съобщи пред бТВ говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Той потвърди, че сме отправили искане за удължаване на срока на офертата за американските танкери с втечнен газ, но уточни, че те са само три.

„По всички данни, които имаме, газ има до края на септември. Това е месец и половина напред. Няма нито едно голямо предприятие, което може да си направи сметките при това положение. Дали ще има газ до края на годината, е изключително важно. Ние сме в криза“, добави той.

„Искахме данни от всички работодатели, за да изчислим необходимостите до края на годината. В най-кратък срок ще направим всички възможни модели – точните количества, които са необходими“, коментира Кутев.

На въпрос при какви услови ще се подходи към подновяване на договора с „Газпром“, Кутев уточни, че това ще се знае до седмица-две и решението няма да бъде взето самостоятелно от служебното правителство, а след разговори със синдикати и работодатели.

„Това решение /б.р. – за „Газпром“/ще го вземе правителството, но не само то, след като построим всички възможни варианти и модели. Искаме да въвлечем в това решение и работодателите, и синдикатите, и браншовите организации“, каза Антон Кутев.

Попитан дали ще се вземе предвид и протестът на гражданите пред президентството, говорителят на кабинета „Донев“ поясни, че властта ще се допита „до всички организации, които са легитимни да представляват гражданския вот“.

„Оказа се, че в Булгаргаз има огромна финансова дупка“, коментира още Кутев по повод отпускането на 800 млн. лв. заем на дружеството, като посочи, че „дупката“ от 500 млн. не е формирана от загуби на дружеството, а се е отворила заради високите цени на синьото гориво през последните месеци.

Кутев заяви още, че до момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка.

Прочетено 9 пъти
Сподели
  •