Газовата връзка между България и Гърция вече работи. В 7 часа тази сутрин по тръбите ѝ потече азерски газ в пълните договорени количества и на определените по-изгодни цени.

В следствие на това, „Булгаргаз“ внесе в КЕВР предложение за намаляване на цената на синьото гориво у нас през октомври с 34%.

За церемонията президентът Румен Радев посрещна в София председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Република Сърбия Александър Вучич, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателя на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка България-Гърция с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно. Има възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. в следващите години. Инвестицията от страна на ЕС е 250 милиона евро. На фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на синьото гориво заради войната на Русия в Украйна, интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, подчерта Фон Дер Лайен.

 

Прочетено 7 пъти
Сподели
  •