В регионалните здравни инспекции в страната вече правят безплатни бързи тестове, които са осигурени от здравно министерство. Кабинетът за безплатни бързи тестове в столичната здравна инспекция също работи от днес.

„Всеки гражданин, който има интерес и проявява симптоми, може да дойде от 8 до 17 часа. Тестовете са безплатни. Не се изискват никакви други неща, освен да носи личната карта, за да бъде регистриран. Имаме достатъчно тестове“, заяви Ния Нейчева – лаборант, предаде БНТ.

Здравното министерство е осигурило над 900 000 теста, които са представени на регионалните здравни инспекции в цялата страна за безплатни изследвания.

„Стартирахме и мобилни групи, които вече работят в около 17 области на страната. Да провеждат такива безплатни тестове в отдалечените и труднодостъпните региони“, обясни д-р Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването.

От следващата седмица личните лекари ще могат да издават електронно направление за бърз тест за коронавирус.

„По този начин ще имам едно спокойствие и безплатно изследване за пациента. Второ, смятаме да имаме една по-реална снимка на хората, които са носители на коронавирус в момента“, каза д-р Александър Златанов – служебен зам.-министър на здравеопазването.

Прочетено 7 пъти
Сподели
  •